Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svět v pohybu palce na noze

V Česku předával svou tradici jeden z mistrů japonského tance butó

Chvílemi si připadáte jako ve strašidelném zámku nebo na táborové stezce odvahy. Chladné dlaždičky sodovkárny odrážejí kroky do nekonečné ozvěny, dáváte si pozor na hlavu i na nohy a přitom sledujete cíp pláště temné postavy se zvířecí maskou, která se sune pár kroků před vámi a jako krysař vás vede za píšťalou po jednotlivých patrech, kde se náhle otevírají nečekané výjevy. Dlouhá chodba s barokní klenbou prosvícená fialovým světlem, na jejímž konci se za zvuku kostelních varhan pomalu zvedá ženská postava v černých nařasených šatech a začíná plout v prostoru směrem k divákovi. Až po chvíli po straně zaregistrujete bílou postavu, která jako by se právě oddělila od stěny – Ken Mai v dámském bílém korzetu a podvazcích se pomalu začíná pohybovat a odrazem zrcadla zabraňuje pohybu tanečnice.

Takto vypadal minulý týden jeden z osmi sugestivních obrazů závěrečné performance v prostoru bývalé sodovkárny kláštera v Plasích u Plzně. Vyvrcholil jí workshop zaměřený na tradici japonského tance butó.

Staňte se tygrem

Magická atmosféra plaského cisterciáckého kláštera se už v minulosti ukázala jako inspirativní místo pro různé umělecké realizace. Největšího porevolučního oživení dosáhly hroutící se klášterní zdi v době, kdy tu organizace Hermit Foundation pod vedením Miloše Vojtěchovského a Tomáše Žižky organizovala mezinárodní interdisciplinární sympózia, site…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].