Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Chytrý, chytřejší, Colton

Self-made bandita, kterého lidé milují a policisté proklínají

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na Bahamách přistává soukromé letadlo, jeho pilot přestupuje na loď – jednoduše si z řady vybere tu, která se mu nejvíce líbí, a jede dál. Za úsvitu přijíždí na ztichlé přístaviště. Jenže na molo nevystoupí elegantní James Bond v obleku, nýbrž bosý mládenec s batohem na zádech. A navíc má smůlu, naráží rovnou na šéfa ochranky přístaviště. Utíká, ale než se mu podaří ukrást další loď, policie ho obklíčí, několika výstřely vyřadí motor z provozu a zatýká ho.

Na první pohled to vypadá jako scéna z pokračování hollywoodského trháku Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš, ve skutečnosti je to však přímý přenos ze zadržení nejhledanějšího a zároveň nejpopulárnějšího teenagera současné Ameriky. Devatenáctiletý kluk, který dva roky vodil za nos FBI, ukazuje na americkou fascinaci bandity.

Ještě krok a střelím

Billy the Kid, Jesse James, Al Capone, John Dillinger nebo Bonnie a Clyde – jako poslední se teď do řady lidových hrdinů-kriminálníků zapsal Colton Harris-Moore. Na rozdíl od svých předchůdců se proslavil bez násilí a s notnou dávkou vtipu a zábavy. Jako zbraně při desítkách krádeží totiž používal pouze důvtip a své nohy. Protože na nich velmi často během akce neměl boty, vysloužil si přezdívku bosý bandita.

Ačkoli desetitisíce lidí na internetu jeho loupežnickým kouskům tleskají a nosí jeho jméno hrdě na tričku, je to vlastně smutný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].