Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Národní problém

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Michal Dočekal dostal další šanci na proměnu nejvýznamnější české scény

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

O Národní divadlo dnes už nikdo nestojí. Přesněji řečeno nikdo nemá zájem o šéfování tamnímu činohernímu souboru. Na začátku nového roku toho byly plné noviny: tuto sezonu končí smlouva současnému šéfovi

Michalu Dočekalovi

, a přestože jeho šéfové oslovili osm špičkových osobností českého divadla, všichni nabídku odmítli. Jak je možné, že nikoho z nich neláká vést jednu z nejvýznamnějších místních kulturních institucí, každoročně státem dotovanou sedmi stovkami milionů korun?

Silný soupeř
Neúspěšný vějíř nabídek inspiroval novináře i divadelníky k dohadům, že v Národním asi není něco v pořádku. Odtud byl jen kousek k podezření, že vedení ND s potenciálními kandidáty předem domluvilo jejich odmítnutí, aby u šéfů i kolegů oblíbený Dočekal mohl pokračovat dál.

Takhle jednoduše to ale v divadle nefunguje. Vše začalo loni na podzim, kdy ředitel divadla Ondřej Černý vyzval předsedu Rady ND Václava Cejpka, aby mu navrhl možné uchazeče na funkci šéfa činohry. Přitom je nutné zdůraznit, že podle zákona ředitel ND není povinen vypisovat konkurz na místo vedení činohry, baletu ani opery. Tyto osobnosti může odvolat či jmenovat sám. Pokud se obrátí na Radu ND, její doporučení pro něj nejsou závazná.

Proč tedy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].