Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Začněte u sebe

Skandály Sarkozyho týmu zásadně snižují ochotu Francouzů šetřit

Smrtící léto. Na toto slovo lze v rozpálených červencových dnech narazit v titulcích mnoha francouzských novin. Netýkají se však extrémních teplot jako v roce 2003, kdy kvůli vedru v zemi zemřely tisíce lidí. Letos jde o katastrofický průběh léta, během něhož se na francouzskou vládu a prezidenta valí jeden skandál za druhým. To vše v době příprav klíčové reformy důchodového zabezpečení, od níž si vládnoucí politici slibují zastavit hrozivý nárůst zadlužení státu.

Čísla jsou vskutku alarmující. Veřejný dluh za prvních šest měsíců letošního roku opět lámal rekordy. Pohybuje se na úrovni 80 procent HDP (1535 miliard eur), a na každého Francouze včetně kojenců tak dnes „připadá“ částka v hodnotě 24 tisíc eur. Otcem potřebné reformy je ovšem ministr Éric Woerth, na něhož v létě prasklo, že mu dědička firmy L’Oréal Liliane Bettencourtová zřejmě předávala nelegální velké peníze určené pro poslední Sarkozyho prezidentskou kampaň. O nutnosti úspor se nadto diskutuje ve špatné atmosféře: politici vyzývají veřejnost k utahování opasků a zároveň vědí, že současná francouzská elita zhusta využívá stát jako dojnou krávu.

Příliš drahý

Sled afér se začal odvíjet těsně před prázdninami. Právě v době, kdy Nicolas Sarkozy vyhlásil plán, jak snížit v průběhu tří let o 10 procent výdaje státu a vyzval Francouze k šetření, vyšlo najevo, že dva členové vlády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].