Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

V bahně populismu

Nová slovenská vláda jde vůči EU českou cestou

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Evropská unie přežije, doufá týdeník The Economist (více na str. 18), díky své schopnosti řešit problémy tím, že je „protlačí bahnem“ vzájemných kompromisů a improvizace. Snad má pravdu. Pokud ovšem jednotlivé státy nezabřednou do jiného bahna, z něhož se už nebudou schopny ani ochotny k potřebným kompromisům vyhrabat. Tím bahnem je národní populismus a čerstvým příkladem plácání se v něm je – možná trochu překvapivě – Slovensko.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na první pohled jde o banalitu, kterou se v EU nikdo vážně nezabývá. Slovensko pod vedením nové premiérky Ivety Radičové jako jediný člen eurozóny odmítlo finančně přispět na pomoc Řecku, přestože předchozí vláda Roberta Fica se k této pomoci svým podpisem přihlásila. Slovensko tak porušilo základní pravidlo, bez něhož by Evropská unie o 27 členech už dávno nefungovala: že totiž nové vlády dodržují závazky těch předchozích.

Vláda Radičové pak minulý týden jen velmi váhavě a podmínečně souhlasila s tím, že možná přispěje sumou 4,4 miliardy eur do společného fondu, tzv. „záchranného valu“, vytvořeného pro případnou pomoc dalším státům eurozóny. A přestože si Radičová v Bruselu vyslechla důrazná slova o evropské solidaritě, doma od ní Slováci najednou slyší, co ještě od svých politiků neslyšeli: že Brusel se chová nezodpovědně a svou uspěchanou pomocí členům eurozóny jen podporuje šíření „morálního hazardu“, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].