Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Spi a dívej se

Film rozehrává tolik významů, že je třeba vidět ho víckrát.

Distribuční společnost, která právě přináší do českých kin film Počátek, měla tentokrát docela pech. Její lidé neměli možnost dlouho očekávané sci-fi Christophera Nolana vidět dříve, než se museli oficiálně rozhodnout pro český název. Výraz Inception z originálu ovšem kromě počátku může znamenat také vnuknutí, jak v titulcích správně překládá František Fuka. Jinými slovy implantaci myšlenky, kterou se do podvědomí dědice energetického impéria snaží vložit parta důmyslných vlamovačů do snů.

Nesmyslný český název ovšem padá na jinou hlavu. Je důsledkem rozhodnutí studia Warner Brothers. To kolem filmu budovalo tajemnou atmosféru a jenom homeopaticky dávkovalo informace o nákladném projektu s rozpočtem mezi 150 a 200 miliony dolarů. Mlha kolem očekávaného hitu je v poslední době podobně častou a platnou strategií jako masivní marketingová kampaň, na niž od sedmdesátých let spoléhaly tradiční letní trháky. V propagaci Nolanova nejnovějšího snímku se propojuje víra ve virální reklamu, šeptandu na internetu a šponovaná očekávání nového počinu celosvětově proslulého režiséra.

Šrouby do hlavy

Devětatřicetiletý Brit, který si na počátku tisíciletí vybudoval mezi klubovými diváky kultovní status brilantním Mementem (2000), se postupně infiltroval do studiového systému a stal se jeho zlatou žílou. Zachránil upadající batmanovskou sérii a jeho Temný rytíř vydělal přes miliardu dolarů a stal se šestým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].