Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Polanski v CIA

Příběh končí. Švýcarská justice rozhodla, že režiséra Romana Polanského do Spojených států, odkud kdysi utekl před spravedlností, nevydá. Jak známo hrozilo, že Polanski poputuje do Los Angeles k soudu za to, že před třiceti dvěma lety na večírku alkoholem a drogami omámil třináctiletou dívku a pak ji znásilnil. Místo toho může sedmasedmdesátiletý režisér v klidu dožít ve Francii.

Polanského švýcarské zatčení (napřed v cele, pak v domácím vězení své horské chaty) se letos překrývalo s uvedením jeho posledního filmu Muž ve stínu (Ghost Writer). Film byl kritiky vychválen, dostal cenu a velký aplaus na Berlinale. Jak ale autor této glosy zjistil minulý týden při návštěvě kina, dojem z filmu může být i úplně jiný. Polanski jako by v něm prokazoval ambici odhalit, co je v „pozadí toho všeho“. Ghost Writer pak vypadá jako účtování štvaného režiséra s nemilosrdným světem za Atlantikem, který mu už teď ničím nehrozí.

Polanski natočil film, který ho řadí k šiřitelům směšných konspiračních teorií. Ta jeho zní následovně: za vším špatným je třeba hledat CIA a americké pravičáky, kteří porušují zákony, aby mohli řídit svět. Ve filmu (natočeném podle románu zhrzeného labouristického voliče) se dozvídáme, že bývalý britský premiér Tony Blair (jméno je ve filmu jiné, reálie ale výborně sedí) byl pouhou loutkou v rukách CIA. Ta byla natolik geniální (v Polanského podání spíš zákeřná), že si začátkem 70. let správně vytipovala snadno manipulovatelného,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].