Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Není člověk bez trhlin

Radka Denemarková minulý týden na festivalu v Boskovicích četla nepřetržitě 24 hodin ze svých knih. Ostatně v životě si nikdy nic neulehčovala. Vzdala se nadějné dráhy literární vědkyně i dramaturgyně Divadla na Zábradlí a zvolila si osamocenou cestu spisovatelky. Sáhla si přitom na samé dno.

Proč jste přistoupila na nabídku, abyste na hudebním festivalu v Boskovicích 24 hodin četla ze svých knih?

Ta akce měla podpořit projekt na zachování památek židovské kultury v několika městech Čech a Moravy – v Boskovicích, Mikulově, Polné a jinde – a vymyslela jsem si ji sama spolu s Magdou Dvořákovou z Unijazzu. Akce měla být vykloubená, náročná. Další důvody byly ryze osobní. Na mnoha čteních v zahraničí jsem za poslední roky viděla, jak se autoři – a to bez výjimky – podvolují literárnímu provozu a často se chovají jako primadony a mnohé si ulehčují, kniha se vnímá jako zboží. Ale potěžkat větu, promýšlet lidskou situaci není věc snadná. Takže jsem si to nechtěla ulehčovat. A zároveň to byl jakýsi bilanční večírek s mými postavami, které jsem tak z mysli propustila.

Co všechno jste ze svých knih za ten čas přečetla?

Peníze od Hitlera, A já pořád kdo to tluče a polovinu knihy Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla. Těm postavám dávám svobodu, vracet se k nim nechci. Jazyk a literární svět si chci propátrávat zase jinak. Také jsem byla zvědavá, zda vydržím a co se s člověkem děje. Lidé vydávají nesmyslné peníze za adrenalinové zážitky, seskoky atd. Tady jde o zážitek autentický. Překvapila jsem sama sebe, vydržela jsem.

Žádná krize nepřišla?

Přišla jednou, hluboká, po devatenácti hodinách. Tělo se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].