Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

I David Rath ubere

Sociální demokraté se mění, ve stínové vládě ale nechali Davida Ratha. Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie, think tanku ČSSD, tvrdí, že začala obroda strany, která bude trvat „roky“, než se završí.

Nový volební manažer ČSSD Jan Hamáček přerušil spolupráci s Michalem Davidem. Je to izolovaný krok, nebo důkaz, že se strana začíná měnit?

Jedním odstřihnutím se od Michala Davida nezačíná obroda strany, ta začala už dříve.

Odchodem Jiřího Paroubka?

Odchod Jiřího Paroubka obrodu, zdá se, umožnil, ale jejími nositeli jsou Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Cítím v jejich výrocích změnu. Oba začali mluvit o tom, že ČSSD musí umět komunikovat se středovými voliči, liberálními, s levicovými intelektuály mimo stranu.

Tak se pozná obroda?

Musí jít o skutečnou komunikaci s lidmi, s občanskou společností. ČSSD byla stranou výkřiků a gest a teď je potřeba prodat program strany jako příběh – dostat se mezi umělce, neziskové organizace, ekology a tak dále, aby všechny tyto skupiny považovaly ČSSD za svého automatického spojence.

Můžete být konkrétnější, co znamená být automatickým spojencem?

Řeknu to jinak: až se lidé na místní úrovni postaví například proti vykácení lesa kvůli parkovišti a automaticky zaklepou s žádostí o podporu na dveře místního sdružení ČSSD, které jim bez překvapení otevře, bude možné mluvit o skutečné obrodě. Sociální demokraté se v té chvíli stanou součástí života společnosti a o to jde.

Bude těžké toho dosáhnout?

Bude, ale není to specifický problém ČSSD, nýbrž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].