Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hledáme rádce

O koho se bude opírat český premiér

Před startem to vypadalo nadějně. Nastupující český premiér sliboval, že tým jeho nejbližších poradců bude otevřeným společenstvím špičkových odborníků, od nichž budeme moci očekávat gejzír analýz a zajímavých nápadů. Teď jsme o měsíc dál. Jak probíhá budování jednotky, která může v budoucnu zásadně ovlivnit vývoj v této zemi?

Bude mi ctí

Petr Nečas se zjevně drží pravidla, že jeho poradci by měli stát mimo stranické struktury. Tradici zavedl během své vlády v podobě Národní ekonomické rady vlády (NERV) jeho předchůdce Mirek Topolánek. A Nečas už záhy po startu koaličních vyjednávání řekl, že by tým, jehož analýzy a doporučení si získaly uznání Světové banky či OECD, rád obnovil.

Dnes je však jasné, že se do nového týmu „nepřeklopí“ přesná kopie Topolánkova sboru. Někteří původní členové (Tomáš Sedláček) zatím nebyli osloveni a další (Vladimír Dlouhý) zase zvažují, zda případnou nabídku vůbec přijímat, protože jim hrozí střet zájmů (především proto, že pracují ve firmách, které se ucházejí o veřejné zakázky). Přesná kopie to nebude, ale kontinuita je jasná. Nabídku opět dostal kupříkladu ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK Michal Mejstřík či šéf kanceláře pro EU České spořitelny Petr Zahradník – a oba na ni kývli. „Už před třemi týdny jsem Petru Nečasovi řekl, že by to pro mě byla čest. Rád bych se toho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].