Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

...filmu o poli, na kterém rostou auta

Se střihačkou Jankou Vlčkovou sedíme už třetí měsíc ve střižně, jejíž okna jsme oblepili alobalem v domnění, že takhle odrazíme smrtící letního slunce svit a zabráníme tak proměně zdejšího prostoru v saunu. Moc se to nepovedlo, je tu k zemdlení. Navíc čas na dodělání filmu, který se bude jmenovat Vše pro dobro světa a Nošovic, se krátí, takže se potíme z vedra i z obav, abychom to stihli. Snad se to povede.

„Děláme vše pro dobro světa“ je reklamní slogan korejské automobilky Hyundai. Odhodlaný hlas z jednoho jejich spotu hrozivě dodává: „…a nikdy nepřestaneme!“ Nošovice jsou malá vesnice pár kilometrů za Frýdkem-Místkem. K rozhodnutí v lednu 2006 vyrazit na obhlídky do Nošovic mě mimochodem pohnul článek v Respektu – Jáchym Topol v něm popisoval, jak se tato obec do krve rozhádala kvůli výkupům pozemků. Kdosi v agentuře CzechInvest totiž oprášil nápad z dob totality, že by se zdejší rozlehlá pole, na kterých se uprostřed vsi po léta pěstovalo zelí a brambory, mohla změnit v průmyslovou zónu.

Někteří z majitelů polí, na kterých dnes kilometrová automobilka stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů, kterým kraj nabídl tzv. kompenzaci za zhoršené životní podmínky: 100 000 korun pro každou rodinu bez ohledu na to, zda nějaké pole vlastní, či nikoli. Rozhodujícím argumentem se tak nakonec stal anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].