Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všeho s mírou

Nová slovenská vláda našlapuje obezřetně směrem k modernizaci země

Před měsícem se částí Slovenska přehnala povodňová vlna, po níž zůstaly v mnoha vesnicích zničené silnice, zbořené domy, páchnoucí pole v okolí a zoufalí lidé. Vzápětí přišla pohroma ještě větší: s dvouletým zpožděním udeřila ekonomická krize na rozpočty obcí a měst, jejichž příjmy závisejí na podílových daních – výnos za rok 2009 totiž letos poklesl o desítky procent. Samospráva, v mnoha případech už tak jako tak zadlužená, se ocitla v opravdovém průšvihu a žádá vládu, ať pomůže.

Nová koaliční vláda čtyř pravicových stran, která právě vzešla z nedávných voleb, bude mít tedy krizovou ekonomickou agendu na stole od prvních dnů. Navíc její předchůdkyně v čele s Robertem Ficem po volbách zveřejnila skličující čísla o stavu veřejných financí, když odhadla deficit za letošní rok až na sedm procent HDP.

Pro příští premiérku Ivetu Radičovou a celou vládu to není lehká situace. Na rozdíl od českých voleb se totiž na Slovensku v kampani příliš nemluvilo o hrozbě „řecké cesty“ a nutnosti šetřit, voliči dali hlasy pravici zejména proto, že se jim líbila jejich tvrdá kritika korupce a autoritářských tendencí Ficovy vlády. O utahování opasků řeč před volbami nebyla.

Vzpomínka na reformy

Česká vláda Petra Nečase a slovenská Ivety Radičové vypadají na první pohled jako ideologická dvojčata, zplozená aktivními voliči, kteří odmítli arogantní a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].