Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Příliv studeného vzduchu

Boj proti globální změně klimatu uvízl na mrtvém bodě. Šéfka světových klimatických jednání říká: k dohodě za mého života nedospějeme. Co tedy zbývá a jak postupovat dál?

Britská veřejnoprávní rozhlasová stanice BBC 4 odvysílala nedávno pořad s názvem Doomed by Democracy? (Odsouzeni demokracií?). Dotazovaní hosté, často renomované osobnosti jako autor teorie Gaia James Lovelock nebo Michael Jacobs, poradce bývalého britského premiéra Gordona Browna pro životní prostředí, v něm upozorňovali na očividný rozpor: západní civilizace shromáždila přesvědčivé údaje, z nichž vyplývá, že svým chováním vede planetu k nevratné klimatické změně. Zároveň se však zdá, že nemá politické prostředky, aby dokázala tento vývoj zvrátit.

Někteří z hostů pořadu, mezi jinými právě James Lovelock či Mayer Hillman, člen uznávaného britského think tanku The Policy Studies Institute, došli otevřeně k závěru, že faktorem, který brání tomu, abychom přijali radikální opatření a zastavili vypouštění skleníkových plynů do atmosféry, je demokracie. K údivu moderátora se diskutující zcela vážně zamýšleli nad tím, zda by demokracii nebylo třeba na nějakou dobu pozastavit a reformní kroky prosadit silou – jinak to totiž, zdá se, nejde. Dodávali, že takové názory se nahlas nevyslovují často, mezi vědci a ekology však v ústraní zaznívají možná častěji, než jsme ochotni si připustit.

Stanice BBC svůj pořad zjevně pojala jako dobře míněnou provokaci a jeho tvůrci se nestavěli na stranu radikálních postojů. Skepse či zoufalství lidí zabývajících se klimatickou změnou ale vlastně nebyly nijak překvapivé nebo nepochopitelné. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].