Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tlustého tajná mise

Co stojí za nominací bývalého ministra financí na post velvyslance v Kazachstánu

Shodit vládu uprostřed předsednictví Evropské unie rozhodně nepatří k čítankovým příkladům diplomatického taktu. Přesto se jeden z těch, kteří ho zařídili, měl přesunout právě na diplomatický post. Další schod v kariéře někdejšího významného muže ODS Vlastimila Tlustého se nakonec minulý týden ukázal jako příliš vysoký. Okolnosti jeho nominace pro misi v Kazachstánu však stojí za pozornost i dnes.

Pozor korupce

Když se před časem jméno Vlastimila Tlustého coby kandidáta na post velvyslance v Kazachstánu vylouplo na veřejnost, jeho bývalí straničtí či vládní kolegové byli všechno jen ne překvapení. Nikdo o tom nechce mluvit nahlas, ale politici se shodují, že o tom, že by měl Tlustý „dostat Moskvu nebo Kazachstán“, se mluvilo už loni hned po pádu vlády. Na jaře se přidala spekulace, že bývalý ministr financí půjde do Austrálie.

Tentokrát ovšem dostaly dohady konkrétní podobu. Stalo se to ve chvíli, když se se seznamem nových velvyslanců chystal ministr zahraničí Jan Kohout minulé pondělí na vládu. Ovšem velmi utajeně – nevěděli o tom podle svých slov ani sociální demokraté, které Kohout ve vládě zastupuje. „Jména posledních návrhů mi ministr Kohout nesdělil,“ říká Lubomír Zaorálek. Kohout ani další vládní představitelé jména ze seznamu nepotvrzují ani nevyvracejí. „Nebudu to komentovat, všechny tyto materiály jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].