Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kulaté francouzské drama

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Aux armes, citoyens! To jsou úvodní slova refrénu francouzské národní hymny, vyzývající občany nepřítelem ohrožené země do zbraně. Po předčasném návratu fotbalové jedenáctky galského kohouta z mistrovství světa v Jihoafrické republice sice ještě hromadně nezazněla, ve Francii to však přesto vypadá, jako by čtyři inkasované góly a vyřazení z šampionátu představovalo hrozbu národní existence. Odpovídá tomu i revoluční terminologie z úst prezidenta Nicolase Sarkozyho, který svolal generální stavy francouzského fotbalu. Co vyřeší, se teprve ukáže. Podpořit je mají i dvě parlamentní vyšetřovací komise, které by měly prozkoumat situaci ve fotbalové federaci a v národním mužstvu.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jak vážně je vnímán sportovní debakl, ukazuje i to, že po návratu hráčů čekala na letišti vládní limuzína, jež odvezla nejzkušenějšího fotbalistu Thierryho Henryho přímo do Elysejského paláce, aby prezidentovi, předsedovi vlády a ministryni sportu vysvětlil, co se v Jihoafrické republice vlastně stalo.

Ze sportovního hlediska je to přitom jednoduché a analyzovaly to i české noviny. Mužstvo složené z nafoukaných hvězd bez smyslu pro kolektiv a vzájemnou solidaritu, navíc vedené ješitným trenérem bez autority a respektu, propadlo na celé čáře, morálně se rozložilo a namísto gólů vyprodukovalo několik skandálů, až minulý čtvrtek francouzské noviny úlevně napsaly: Konečně jsou doma a opravdový šampionát může začít.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].