Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Jak jsem se (ne)mýlil v politice

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vážení čtenáři, vítám se zpátky mezi vámi, tedy mezi těmi, kteří vůbec zpozorovali, že jsem chyběl. Otázek, zda se ještě vrátím, jsem dostal bezpočet – sice většinou sám od sebe, ale i tak mám radost.

Přesně před půl rokem jsem se tu dopustil prognózy, co všechno se v Česku asi letos stane. Sliboval jsem sice účtování na konci roku, ale můžeme to udělat hned, protože mám úspěšnost zhruba jako STEM. Takže co jsem to tvrdil?

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vítěz sněmovních voleb: ČSSD. Nevítěz sněmovních voleb: ODS. Stačí prohodit. Předseda vlády: Jiří Paroubek. Tak tady Dimun psal, že prý ne. Vládní koalice: ČSSD + ODS. Taky jste se vždycky ve všem netrefili. Předseda sněmovny: Miloslav Vlček. Odstěhoval se do Konic. Ne, vážně: Miroslava Němcová. No vidíte. Předseda ODS: Pavel Bém. Vlastně jsem myslel Petr Nečas, takže zase bod. Bývalý předseda ODS: Mirek Topolánek. To nebylo tak těžké. Olympijský vítěz v hokeji: Kanada. To taky nebylo těžké. Mistr světa v hokeji: Rusko. Samozřejmě že jsem od začátku věřil našim a tušil naše vítězství, jen jsem to nechtěl zakřiknout. Fotbalový Gambrinus mistr: Sparta Praha. Nepřicházejí v životě jen radostné věci.

Tato samoúčelná exhibice má samozřejmě sloužit pouze k pokusu o hlubší myšlenku. Nejsem sám, kdo asi v poslední době kouká, co všechno se najednou děje, a má pocit, že ničemu moc nerozumí, protože příliš dlouho žil a přemýšlel v intencích výše zmíněné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].