Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Evropa z Marsu, USA z Venuše

Trvalé ekonomické oživení je daleko, dvě hlavní mocnosti se přou, kdo za to může

Ekonomické oživení v mnoha klíčových státech světa je stále příliš křehké, nejisté, či dokonce pochybné. Stále více ukazatelů nasvědčuje tomu, že díky prudkým rozpočtovým škrtům sklouzne Španělsko zpátky do recese a s ním možná i další státy evropského jihu. V Německu se sice očekává růst, leč jeho slabinou je, že je tažen jednoznačně pouze exportem (neboli slabým eurem). Spojeným státům se podle všeho příliš nedaří nastartovat soukromou poptávku: obnova pracovních příležitostí je slabá a znovu začal klesat prodej nových domů, což je pro americkou ekonomiku klíčový ukazatel.

Nelze se tedy příliš divit, že napětí narůstá a nejen politici, ale i nejrůznější publicisté a ekonomové z Evropy či USA začínají psát čím dál ostřeji. Od americké invaze do Iráku panuje mezi Evropou (tedy především Německem) a Spojenými státy rozkol. Projevuje se zcela rozdílný filozofický přístup k tomu, jak má svět (a důležité ekonomické bloky v rámci něj) postupovat na cestě ven z krize. Leckdo už začíná spekulovat o novém protekcionismu a obchodních válkách.

Historické rozdíly

Zatímco v diskusích o skutečné válce v Iráku se mohly Spojené státy jevit jako válečničtí jestřábi či bytosti z Marsu, Evropané se jevili jako ležérní pacifistické holubice či bytosti z planety Venuše. Nyní je to do značné míry naopak. Z hlediska rozpočtové politiky se Evropané (tedy hlavně Němci a dnes již například i Britové) jeví jako jestřábi a Američané jako holubice.

Dá se to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].