Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Advokát z Brna zasahuje

Jak bude vypadat očista ODS pod taktovkou nového místopředsedy Pavla Blažka

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Svoje projevy pronáší zásadně spatra, na veřejnosti vystupuje hodně neformálně a na rozdíl od ostatních kolegů v podobném postavení nechce žádnou vládní ani parlamentní funkci. „Chci se soustředit na řešení problémů v naší straně,“ vysvětluje novopečený místopředseda ODS Pavel Blažek ve stroze zařízené kanceláři svoji „top prioritu“. U partaje, která má problémů až nad hlavu a dusí ji těžké korupční srůsty, jde o zajímavé prohlášení. Teď jde jen o to, jak daleko bude od slov k činům.

Pavel Blažek • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Pavel Blažek • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Šance na změnu

Už první minuty setkání s Pavlem Blažkem jasně naznačují, že jen máloco je tomuto muži tak cizí jako okázalost některých jeho kolegů. Nájemní byt v centru Brna, žádné drahé obleky, hodinky nebo auta. Naopak: rozhalená modrá košile, džíny, přímý pohled do očí a uvolněné vyjadřování. „To je náš taťka,“ ukazuje Pavel Blažek na obraz prezidenta Klause, který visí v přijímací místnosti brněnské centrály ODS.

Na první pohled je jasné, že před námi stojí zručný komunikátor. A nejde jen o sarkastické vtípky, kterými prokládá svoje politické proklamace. V porovnání s řadou spolustraníků se Blažek po několika minutách a prvních nepříjemných otázkách nezačne nervózně dívat na hodinky s výmluvou, že už musí končit, protože má „další nabitý program“.

Vstřícné vystupování, které působí jako magnet na voliče, je koneckonců podle kolegů Pavla Blažka jedním z výtahů, který ho vyvezl mezi stranickou elitu. Další nezpochybnitelné plus pak představuje fakt, že má dobrou pověst a nikdy se nedostal do žádného korupčního podezření. „Považuji se za stranického organizátora,“ odpovídá Blažek na otázku, jak by popsal své dosavadní působení v politice. „Baví mě ve straně různě propojovat lidi, řešit rozbroje, slaďovat protichůdné zájmy. Když vyjednávání selžou, nebojím se zasáhnout.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].