Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Více než stravenky

Co čeká naše peněženky v boji proti státnímu dluhu

Zrušíme stravenky. Tento výkřik, který spolehlivě působí jako červený hadr zejména na vůdce odborů, byl jedním z prvních náznaků obrysů ekonomického balíčku, který by měl dle názoru formující se vlády zabránit růstu zadlužení státu. Toto a jemu podobná opatření zamlouvají ekonomům (zjednodušení daní je efektivní cesta k zachování jejich nízké úrovně), ale na druhé straně vyvolávají značné emoce. Zaměstnanci se obávají, že konec daňového zvýhodnění půjde na jejich úkor, neboť zaměstnavatelé jim ztrátu nedorovnají ve mzdě. A restaurace, které si zvykly na pravidelný přísun „stravenkářů“, změna také nepotěší. A ještě více se bojí firmy, které si z tohoto „pokřivení daně“ udělaly dobrý obchod. Ohrožení stravenek však není zdaleka to jediné, na co by se občané měli připravit.

Zaplatíme všichni

Každý den přicházejí náznaky dalších opatření, která jsou na stolech vyjednavačů. Autory jsou jednak rostoucím letošním deficitem znepokojený ministr financí Janota, jednak experti koaličních stran. Na stoje je nejen školné, ale i zvýšení daní či útlum stavebního spoření. Tedy témata, která byla po léta tabu.

Od základního hesla čtyři roky staré reformy pod taktovkou ODS – vyděláte na tom všichni – je dnešní slogan poněkud odlišný: zaplatíte to všichni. Přirozeně se proto nabízí otázka, zda to je nutné a zda vymknutí státních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].