Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

V magii hudba nikdy nechybí

Troubení na vuvuzely na jihoafrickém fotbalovém šampionátu přivádí diváky u obrazovek k šílenství, domácí fanoušci a hráči si však intenzivní bzukot nemohou vynachválit. Etnomuzikolog Vlastislav Matoušek na fotbal nechodí, ačkoli různých podobných trumpet má – mezi dalšími tisíci nástrojů – doma několik. Láska Afričanů ke zvuku, z nějž Evropanům praská hlava, je podle něj nanejvýš pochopitelná.

Říká se, že vuvuzely jsou potomky zvířecích rohů, na které Afričané troubili odnepaměti.   

Jde v podstatě o starý princip v nové praktické úpravě, která se dá snadno a levně vyrábět z plastu. Ukážu vám, jak zní jeden podobný kousek vyrobený z antilopího rohu. Slyšíte? Je to hodně podobné. V celé Africe jsou takové trumpety velmi rozšířené, hrají na ně celé ansámbly. Každý hráč má roh jinak naladěný, každý hraje jiný rytmický vzorec a celé se to skládá do takového trochu kakofonického zvuku. Ovšem přesně takový posluchači chtějí. V severnějších částech subsaharské Afriky, které jsou pod vlivem islámu, působily takové sestavy s trumpetami nebo bubny při dvorech lokálních vládců, hrály třeba při audiencích.

Něco jako evropské fanfáry?

Tak nějak, ale hrály nejen při slavnostních příležitostech, ale také třeba ráno troubily budíček. V nejarchaičtější podobě se troubení samozřejmě používalo při náboženských obřadech, třeba pro vyvolání duchů předků nebo během iniciace. Takový roh byl rituálním předmětem, který nesměly spatřit ženy a děti. Pygmejové dodnes používají při obřadech nástroj lusomba, troubí se na něj, ale zároveň slouží jako mluvící trubice pro zkreslování hlasu. To je typický rys hudebního vývoje archaických společností – než se začalo troubit, trumpety sloužily jako takový megafon.

Na fotografii vypadá pygmejský nástroj hodně podobně jako vuvuzela.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].