Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

O pokutu nejde

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

 Devátý týden od okamžiku, kdy se do vod Mexického zálivu začaly valit desítky tisíc barelů ropy denně, se americký prezident proměnil v rozhněvaného vykonavatele spravedlnosti. Američané jsou den po dni vystaveni katastrofě, která překračuje jejich možnosti něco takového zvládnout. Barack Obama však alespoň označil viníka a přinutil ho ke kajícným omluvám podpořeným dvacetimiliardovým odškodným, jež, jak prezident hned upozornil, nemusí být částkou konečnou. 

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Takový rituál je bezpochyby ozdravný. BP si je evidentně dobře vědoma, že katastrofa je důsledkem její nedbalosti a případné soudní spory by stejně prohrála. K ochotě složit žádanou částku jistě přispěla také reakce burzy, kde se akcie BP propadly téměř o polovinu, a hodnota firmy tak klesla o 90 miliard dolarů. Dohoda s prezidentem přináší alespoň částečný pocit jistoty – trhy se skutečně zklidnily. Nad pádem ropné společnosti se navíc nelze snadno radovat, byť by byl jakkoli zasloužený. Akcionáři jsou také třeba americké důchodové fondy, o peníze tak nepřicházejí abstraktní zlí muži z ropného průmyslu (ti také), ale i „obyčejní lidé“, důchodci.

Spravedlivé potrestání ropné společnosti ale nezahrnuje celý příběh. Firmy jako BP nebo Exxon nemusejí být zrovna sympaťáci, pořád jsou to ale ještě západní kapitalistické firmy, které je v krajním případě možné hnát k odpovědnosti, jak jsme toho právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].