Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Niterná každodennost války

Vzít do ruky román o událostech v ostřelovaném Sarajevu, to dnes vyžaduje určité odhodlání i víru ve spisovatele. Ať už se ale v jugoslávském konfliktu vyznáme či ne, do čtení knihy Sarajevský cellista od mladého kanadského autora Stevena Gallowaye se můžeme pustit bez obav. Její obálka sice slibuje „strhující svědectví událostí těchto dnů“, nicméně kniha nabízí snad i něco zajímavějšího. Vtahuje nás do každodenního, lidsky niterného dramatu války. A to tak, jak by podobnou mezní situací mohl procházet každý z nás.

Sarajevský cellista zachycuje atmosféru obléhání Sarajeva, nejdelšího obléhání města v novodobých dějinách. Trvalo od dubna 1992 do února 1996 a bylo během něj zabito přibližně 10 000 a zraněno 56 000 lidí. To se však v knize nedozvíme. Sarajevský cellista je ohledně přesných údajů, odkazujících na konflikt, střídmý. Nehrají zde roli ani národnosti: existují pouze

„Sarajevané“

, kteří nám příběh vyprávějí, a pak

„muži na kopcích“

, kteří na ně střílejí. Jediný přímý odkaz je na událost z 27. května 1992, kdy minometné granáty zasáhly frontu lidí čekajících na chleba. Bylo zabito 22 lidí. A tehdy skutečně žijící sarajevský cellista během dvaceti dvou následujících dní hrál v troskách Sarajeva za tyto zemřelé. Jeho čin se stal pro knihu inspirací.

Svět ostřelovaného Sarajeva vedle „cellisty“ přibližují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].