Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Chci zprůhlednit parlament

Poprvé po volbách se tento týden scházejí noví poslanci. Zda i oni budou schvalovat zákony v neprůhledném prostředí nahrávajícím lobbistům jako jejich předchůdci, jsme mluvili se žhavou kandidátkou na jejich šéfku Miroslavou Němcovou.

Nabídl vám Petr Nečas vedení sněmovny?

Nemluvila jsem s ním o tom. Vůbec jsme neměli žádnou schůzku, která by se týkala personálních otázek. Kdybych nicméně tu nabídku dostala, přijala bych ji.

Dáváte přednost postu předsedkyně dolní komory, nebo ministryně?

Snadnější místo pro mě by určitě bylo v té sněmovně. Protože těm procesům, i neformálním, v ní dobře rozumím, jsem tu dvanáct let a vím velmi dobře, co bych tu chtěla změnit.

Schvalování zákonů tu dlouhodobě probíhá neprůhledně. Chcete to změnit?

Budu chtít, aby se prodloužil legislativní proces mezi druhým a třetím čtením zákonů ze současných tří dnů na několik týdnů a aby se tak prostřednictvím různých pozměňovacích návrhů nemohly narychlo prosazovat neprůhledné lobbistické zájmy. Každý návrh by nově měl jít s odůvodněním kompetentnímu ministrovi, který by měl písemně zpracovat, o čem se bude hlasovat a co je za tím případně skryté. Zároveň chci, aby došlo ke zvýšení počtu poslanců, kterým je dovoleno jednotlivé pozměňující zákony navrhovat. Dnes to může udělat i jeden jediný člen sněmovny, já bych chtěla posunout tu hranici až tak na pěti- či desetičlennou skupinu. I tím se dá předejít korupčnímu lobbingu.

To samé jste už v minulosti navrhovala. Jak si vysvětlujete, že jste neuspěla?

Většinou jsem narazila na vládu, která argumentovala, že prodloužení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].