Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ukaž mi rozpočet

Evropské země se v obraně eura shodly, že se budou jedna druhé dívat do národních karet

V Evropě běží díky krizi nevídaná soutěž o to, který stát se odhodlá k větším škrtům, ale reaguje už i EU jako celek. V Bruselu probíhá debata o konkrétních opatřeních, která mají ochránit eurozónu i celou EU před rostoucí a drahou nedůvěrou finančních trhů, jež by v nejhorším případě mohla vést až k jejímu rozpadu.

Bylo to právě poznání skutečné hloubky krize, které přivedlo politiky k prvnímu náčrtu dohody o tom, jak umravnit fiskální politiku členských států. Nejzajímavější výsledek jejich debaty je návrh, který byl ještě před několika týdny těžko představitelný – předběžné projednávání státních rozpočtů v Bruselu.

Spojené státy evropské…

Jaká je současná situace EU? Řada ekonomů je přesvědčena, že existují jen dvě cesty z bryndy, do které se dostala díky reakci nevypočitatelných finančních trhů, které znejistila trestuhodná fiskální politika evropských zemí v posledních letech. Ty dvě cesty podle ekonomů jsou: buď zapomenout na euro, anebo si pospíšit s vytvořením „Spojených států evropských“ s jednotnou rozpočtovou politikou pro celou Unii a federálním ministerstvem financí. Země EU by se pak ocitly v podobném vztahu, jaký mají jednotlivé státy vůči USA (kde například dramatická fiskální situace Kalifornie připomíná problémy řady evropských zemí, ale přitom neohrožuje důvěryhodnost USA jako celku).

Centralizovaná fiskální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].