Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Střízlivět s Mirkem

Pro TOP 09 je teď největším rizikem její zakladatel Kalousek

Spousta lidí pohybujících se ve veřejném prostoru přispěla v uplynulých měsících k tomu, že idea právního státu zaujala velké množství voličů. Ale jediný Karel Schwarzenberg dokázal voliče přesvědčit, že toto téma zosobňuje.

Fascinace veřejnosti Schwarzenbergem je pozoruhodná: 46 000 preferenčních hlasů a postavení srovnatelné s nějakou prestižní značkou. Strana TOP 09 dokázala přetáhnout voliče svým podobně orientovaným soupeřům (jejichž programy jsou od sebe víceméně nerozeznatelné) především díky víře veřejnosti ve Schwarzenbergovu morální integritu.

TOP 09 může jen doufat, že jejich volební útok byl pro oslabené soupeře smrtelný. Faktický šéf strany Miroslav Kalousek si jistě střízlivě uvědomuje, jak silně je jeho strana závislá na jediné myšlence. Až se totiž rozplyne aromatický oblak vycházející ze Schwarzenbergovy dýmky, objeví se hora konkrétních problémů, které bude strana muset vyřešit.

Recept na nepokoje

Především se Kalouskovi musí podařit změnit pouhou marketingovou značku do podoby fungující politické mašiny a udržet se na vlně podpory z květnových voleb. Podzimní komunální a senátní volby jsou pro něj darem z nebes. Jeho největším trumfem jsou padouši vládnoucí pražskému magistrátu. Naopak jeho největším soupeřem je neopotřebovaný a zjevně principiální Petr Nečas, vedle kterého Kalousek vypadá poněkud okorale a neprincipiálně.

Před nadcházejícími volbami by se TOP 09 mimořádně hodilo, kdyby byl Nečas v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].