Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Školným jsme začít nechtěli

Jedno z prvních témat, na němž se shodli vyjednavači budoucí možné vlády, je zavedení školného na vysokých školách. Jak přesně by mělo vypadat a co si od něj vznikající koalice slibuje, jsme se ptali náměstka ministryně školství a vyjednavače TOP 09 Jana Vituly.

Co je hlavním cílem školného?

Zaprvé chceme, aby tím školy získaly dodatečný přísun prostředků, protože jsou podfinancované. Zadruhé, aby se výrazně zvýšila motivace studentů k tomu, aby studovali pokud možno rychle a řádně, což se dnes ne vždy děje.

Jaký model školného plánujete?

Tady se střetávají dvě vize. My chceme, aby studenti platili po každém semestru, ODS a Věci veřejné prosazují systém odložené platby po dostudování školy. My vidíme v modelu odloženého školného riziko zvýšeného zadlužení státu, protože někdo by školám už dnes nemusel platit. Ať se prosadí jakákoli představa, možná je i kombinace obou variant, počítáme vždy se systémem nenávratných stipendií pro sociálně slabé studenty, která by pokryla celou výši školného. Zároveň plánujeme spustit i možnost půjček, kterou by si mohl vzít každý student. Výši školného by si každá škola nastavila sama, horní hranice by byla deset tisíc korun za semestr, ale ta částka by mohla být i nižší. Vybrané peníze by zůstaly univerzitám.

Kde a podle čeho chcete nastavit hranici, kdy by bylo možné získat sociální stipendium?

O tom jsme se ještě nebavili. Osobně bych řekl, že do téhle záchranné sítě by nemělo spadnout více než deset procent studentů, kteří na školu půjdou.

Kritici argumentují, že školné zavře dveře univerzit především studentům z chudších rodin. Jak chcete této selekci včas zabránit?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].