Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Příběh hořlavého poslance

Největší skokan severu se chystá na velké věci v parlamentu

I po dvou týdnech od voleb je novopečený poslanec Jan Farský stále v šoku. „Pořád si na to ještě nemůžu zvyknout,“ říká v pokoji svých rodičů uprostřed semilských hvozdů. A na to být překvapen má docela nárok. I když kvůli vážnému úrazu úplně vynechal předvolební kampaň a na liberecké kandidátce TOP 09 byl jen kvůli podpoře kamaráda – stranického lídra – až na posledním sedmnáctém místě, teď nečekaně míří do Poslanecké sněmovny.

Příběh semilského starosty, který díky „kroužkovací revoluci“ přeskákal všechny své konkurenty, ukazuje, že v české politice lze dokázat velké věci.

Tak to nejde dál

Třicetiletý právník Farský je už nějaký čas jedním z objevů mezi zdejšími starosty. Proslulost mu přineslo vítězství nad největší hydrou škrtící českou společnost, nad podnikatelsko-politickou mafií vládnoucí veřejnými zakázkami. „Na příkladu Semil jsem zjistil, že ten systém změnit jde,“ říká Jan Farský, toho času upoutaný na lůžko kvůli tříštivé zlomenině stehenních kostí. Že nejde jen o prázdnou frázi, ukazuje jeho dosavadní politická kariéra.

Ještě před pár lety působily Semily jako šedivé, nezajímavé město. Zchátralé domy, málo kulturních akcí, zamrzlé investiční projekty. Teď je tu ale na první pohled vidět čilý ruch. Opravené náměstí, vyčištěné koryto řeky, brzy se znovu otevře kino, všude jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].