Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

„Šéf sněmovny by měl spíše sjednocovat, nikoli štěpit. Za sebe říkám, že nominací Lubomíra Zaorálka sociální demokracie svou šanci křeslo obsadit nijak nezvýšila.“

Volební lídr ODS Petr Nečas vysvětluje, proč pravděpodobní koaliční partneři nepřepustí křeslo předsedy Poslanecké sněmovny vítězovi voleb – ČSSD.

Další kolo jednání o vládě

Druhý týden vyjednávání o vládě přinesl první dohody. ODS, TOP 09 i Věci veřejné se kupříkladu shodly, že zavedou školné na vysokých školách či že lidé budou napříště volit hlavu státu sami (jak konkrétně budou obě změny vypadat, ještě vyjednávací týmy dolaďují). Trojka se rovněž rozhodla, že nepřenechá křeslo šéfa sněmovny sociální demokracii.

A podle očekávání přišly také zádrhele. A rovněž podle očekávání jsou to zatím daně (ODS ani TOP 09 nechtějí zvyšovat přímé daně, VV je naopak chtějí zvýšit u lidí i firem, byť jejich vyjednavači naznačují, že by mohli ustoupit) či škrty v rozpočtu ministerstva obrany. 

Poslední rozloučení s Bystrovem

Rodina a přátelé se v Praze naposledy rozloučili s novinářem Vladimírem Bystrovem, který na začátku června podlehl dlouhé a těžké nemoci (74). Bystrov řadu let předsedal výboru „Oni byli první“, který shromažďoval dokumentaci o československých občanech zavlečených po druhé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].