Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

V ráji Vikingů

Brát si lekce z úspěchů jiných národů může být ošidné

"Rovnost platů! Rovnost platů!“ Pokřik doléhal k oknům mého hotelu v norském Oslu, jak stávkující pochodovali k budově norského parlamentu. Je to možné? I v ráji se stávkuje?

Podle všech měřítek se Norsko nejvíce blíží ráji na zemi. V přepočtu na obyvatele je jednou z nejbohatších zemí světa a také jednou z nejvíce rovnostářských. Sociální systém mu mohou závidět všichni sociální demokraté. Loni Norsko vedlo žebříček zemí podle "indexu lidského rozvoje“, jenž je výslednicí očekávané délky života, gramotnosti a životní úrovně. Norsko je svobodné, bohaté, mírumilovné, bezpečné, zdravé a - pokud je možné měřit i takové věci - šťastné. Ach ano, i v těchto časech finančních útrap má přebytkový rozpočet devět procent. A jedno procento HDP jde na pomoc jiným zemím, takže je ještě i ctnostné.

Norská hádanka
Není divu, že kdekdo dává tuto zemi za vzor ve všem možném. Britští konzervativní euroskeptici jako Daniel Hannan nebo Mark Reckless ji uvádějí jako příklad, jak dobře by na tom mohla Británie být, kdyby vystoupila z EU. "Suverenita Norům evidentně svědčí,“ napsal Hannan před několika lety a navrhoval totéž pro Británii. Jak moudří byli Norové, když ve dvou referendech v letech 1972 a 1994 hlasovali proti členství v EU. Kdybychom my, Britové, také řekli "ne“, mohli jsme být tak bohatí, bezpeční a šťastní jako oni!

Pro Richarda Wilkinsona a Kate…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].