Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nemůžeme čekat zázraky

Začátek rozhovoru zdržel telefonát od Václava Klause, ve kterém prezident oznámil Petru Nečasovi, že ho chce pověřit sestavením vlády. Volební lídr ODS působí klidně, ale soustředěně. Je znát, že váží každé slovo, aby si nezkomplikoval jednání s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Následující rozhovor je o tom, jakou vládu, ale i jakou ODS by si Petr Nečas přál.

Stojíte teď krok od nového druhu odpovědnosti, který jste ještě nepoznal - nejspíš se stanete v pořadí devátým předsedou vlády České republiky. Mění se tím váš pocit politické odpovědnosti?

Cítím samozřejmě větší odpovědnost, na druhou stranu se mi z toho ale neklepají kolena. Ujal jsem se vedení ODS po zralé úvaze a věděl jsem, že jedním z možných důsledků je aspirace na post předsedy vlády s veškerou odpovědností, kterou to s sebou nese.

Jste sice na začátku sestavování vlády, ale co byste si přál, aby se o ní, až skončí, říkalo?

Vláda ještě nevznikla a vy už myslíte na její konec. Rozumím ale, kam míříte. Chtěl bych, aby se říkalo, že tahle vláda měla odvahu provést základní reformy, které Česká republika dlouhodobě potřebovala. Že dokázala modernizovat tuto zemi a připravit ji jako konkurenceschopnou na 21. století, ale zůstala přitom vládou normálních lidí, ne žádných funkcionářů či papalášů. Včetně předsedy vlády.

Na jaké hlavní téma se zaměří vládní kabinet pod vaším vedením?

Samozřejmě nejzásadnějším problémem je zastavit zadlužování. Jsou tu ale i další klíčové úkoly, musíme například něco udělat s korupcí. O tom není možné vést nadále jen disputace, je třeba se dohodnout na konkrétních krocích. Musejí se také zmodernizovat vzdělávací systémy, infrastruktura, musíme oživit naši ekonomiku, vytvořit předpoklady pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].