Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Nás vynechte

„Soudcům na platy nesahejte,“ vzkázal předseda Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník vyjednavačům rodící se trojkoalice. Ti už nyní plánují snížit platy ústavních činitelů, mezi něž patří poslanci, senátoři, ministři – a také soudci. Pokud nakonec parlament schválí snižování platů týkající se i jich, jsou soudci připraveni napadnout rozhodnutí u Ústavního soudu.

Prohlásil jste, že chtějí-li si poslanci a senátoři snížit platy, je to chvályhodné, ale u soudců ten samý krok odmítáte. Proč by se měli poslanci uskromnit a soudci ne?
Soudci jsou sice ústavní činitelé stejně jako poslanci, ale na rozdíl od nich mají být zcela nezávislí na stranické a státní moci. Tak se to jasně píše i v zákoně, že máme být nezávislí i po materiální stránce. A snaha krátit platy soudcům je zásah státní moci, který naši nezávislost nabourává. Kdyby se nám platy měly nakonec snižovat, napadneme to u Ústavního soudu. Stejně jako jsme to udělali už několikrát v minulosti.

Dobře. Ale jsme ve výjimečné situaci. Česko se musí vypořádat s ekonomickou krizí a experti se shodují na tom, že je potřeba začít škrtit výdaje. Když si sníží platy ústavní činitelé, je to z jejich strany významné gesto směrem k občanům, že úspory se budou týkat všech. Nejnižší plat soudců se navíc pohybuje kolem šedesáti tisíc korun, to nejsou malé peníze, a přijít by měli po škrtech jen o šest tisíc korun. Proč se k tomuto gestu odmítáte přidat?
Právě proto, že je to jenom gesto. Když si to spočítáte, ušetřilo by se tak okolo dvou set milionů ročně. To není malá částka, ale proti ní stojí jiný, podle mě důležitější symbol, kterým je ohrožená nezávislost soudců, o které už jsem mluvil. Jsem proti také z toho důvodu, že nápad krátit soudcům platy nepřichází až teď kvůli krizi.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].