Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Izrael, nebo Gaza?

Drama na palubě parníku vezoucího humanitární pomoc Gaze po sobě nechalo deset mrtvých propalestinských aktivistů. Byli zastřeleni poté, co zaútočili na izraelské vojáky spouštějící se z helikoptéry na palubu lodi. Jejich smrt ještě víc rozdělila veřejnost na ty, kteří přejí Palestincům, a ty, kteří straní Izraeli. Na kterou stranu se přidat? Rok od roku je odpověď na tuto otázku těžší i pro Respekt, byť míra našeho pochopení pro motivy a chování izraelského státu je stále velmi vysoká.

Izrael se cítí být ve válce. Přesněji řečeno Izrael je ve válce, kterou mu svým slibem zničení vyhlásili před šedesáti lety Palestinci. V neprospěch Izraele v očích mnoha lidí mluví obrovský nepoměr sil mezi jednou z nejlepších armád světa a národem bez vlastní armády. Jenže přes tento nepoměr jsou v téhle válce mrtví na obou stranách a hlavně Izrael není atakován Palestinci, ale celým arabským světem.

Život v takovém obležení nepřátelsky naladěných lidí si nikdo v dnešní Evropě neumí představit. I proto se v Evropě tak těžce hledá pochopení pro „neevropské“ metody, které Izrael ke své obraně používá, včetně násilného zastavení humanitárních lodí, které podle Izraelců ohrožují jejich bezpečnost. Když si teď novináři zajatí na těchto lodích stěžovali, že jim Izraelci odmítli přístup k právníkovi a vlastní ambasádě, nebylo to a priori nic namířeného speciálně proti cizincům. Izraelská vláda omezuje i vlastní novináře – třeba v přístupu na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].