Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ZTICHLÁ FILHARMONIE
RESPEKT 20/2010

Dovolte mi několik korekcí k článku o České filharmonii.

„Šéfem“ u nás titulujeme zásadně šéfdirigenta, nikoli ředitele, což je sice drobnost, ale svědčí o tom, že autor se spolehl jen na svoje znalosti a nepovažoval za nutné promluvit si s některým hudebníkem osobně.

Je pravda, že jsme neodehráli koncert v Rudolfinu na protest proti odvolání ředitele, ale na ministra podala oznámení přímo instituce, nikoli soubor. Darjanin, odvolaný ředitel, skutečně nastoupil mimo jiné s vizí, že vyřeší naše špatné platové ohodnocení, nebylo to však pro nás to jediné důležité, což musí být jasné každému, kdo chápe, k jak mimořádnému kroku jsme se na jeho obranu odhodlali, aniž jsme se těch závratných příjmů zatím dočkali.

Dále autor píše naprosté nepravdy: My totiž nemáme žádné, natož „slušné“ příplatky za cesty do ciziny a „hraním ve studiu“ se patrně myslí natáčení, které je honorováno podle smlouvy s nahrávacími firmami. Bohužel právě záznam našich výkonů minulý ředitel, prof. Václav Riedlbauch znemožnil účelovým výkladem autorského zákona. Když pak s námi jeho nástupce podepsal dohodu a navíc právě představil program nové sezony, byl svým předchůdcem, nyní nadřízeným, odvolán.

Podívejme se ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].