Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Někdo to rád YouTube

Našich prvních pět let v království internetového videa

Dvanáctiletý americký školák Greyson Chance musel mít letos v květnu pořádnou trému už z nečekané pozvánky do populární talk show. A do toho ještě zazvonil ten telefon. Uběhlo sotva pár týdnů od chvíle, kdy na oblastní pěvecké soutěži mladých talentů v městečku Edmond v Oklahomě zahrál a zazpíval vlastní verzi popového megahitu Paparazzi a videozáznam vystoupení pak zavěsil na internet.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nejdříve s údivem sledoval rostoucí počty zhlédnutí – vyšplhaly se rychle na 26 milionů diváků. Pak volal televizní producent, že má pro něj letenky do Kalifornie. A teď, když Greyson sedí vedle moderátorky ve studiu, zvukař přepojuje do sálu hovor, při němž školák neví, kam s očima. Na drátě je Lady Gaga, největší hvězda současného popu. Rozplývá se nad Greysonovou interpretací své písně a „sladkému a talentovanému“ chlapci skládá poklonu za poklonou.

Pokud vám tento příběh navzdory Greysonovu skutečně okouzlujícímu talentu připadá tak trochu přemrštěný, je to tím, že v něm zatím nepadlo jedno klíčové slovo. Známe ho sotva pět let, ale podobných překvapení nám za tu dobu už nadělilo více než dost. YouTube.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jeden svět

Zpočátku to vypadalo, že trojice amerických mladíků, která před pěti lety rozjela portál pro sdílení internetového videa, nad ostatními podobnými pokusy vyniká hlavně technickou zručností. Zavěsit své video na YouTube se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].