Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Velká zkouška

Úsporná opatření Západu provází strašidlo radikalismu

Španělské noviny tvrdí, že na nedávné schůzce šéfa tamních lidovců Mariana Rajoye s premiérem Josém Zapaterem klečel opoziční politik téměř na kolenou, když předsedu vlády prosil, aby už konečně zavedl úsporná opatření a zachránil zemi před bankrotem. Marně. Zapatero kapituloval až o dva týdny později, když začaly na trzích prudce stoupat úrokové sazby vládních dluhopisů a před Španělskem se rozevřela propast platební neschopnosti podobná té řecké.

Teprve v tom okamžiku vystoupil v parlamentu a během pouhých sto dvaceti sekund křečovitě oznámil sérii škrtů, jež mu se vší pravděpodobností zlomí politický vaz. O několik dní později už mezi preferencemi dvou dosud vyrovnaných stran zeje propast deseti procent, a to se Španělsko teprve připravuje na horké měsíce stávek a demonstrací. Deník El País hovoří o ekonomickém i politickém zemětřesení.

Mrtví na demonstracích v Řecku jsou ještě v živé paměti. V Rumunsku minulý týden protestovaly proti snížení platů o čtvrtinu a důchodů o 15 % desítky tisíc lidí. Země se lehce zachvívá i ve stabilnějších částech Evropy. Británie poprvé od druhé světové války nezvládla sestavit jednobarevnou vládu a vstupuje do obtížných měsíců s koalicí, kterou nemá v politických genech. Na druhé straně Atlantiku jsou v plném proudu primárky před letošními volbami do amerického Kongresu a jednotlivé souboje mají jedno společné - výprask dostávají umírnění politici, do dalších bojů postupují radikální postavy z obou stran. Americký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].