Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Prozíravý mejdan

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

S Galerií Klatovy/Klenová je to definitivně špatné. Kurátorský tým se jí během pár týdnů rozpadl a teď navíc přišla o jednu z klíčových akcí, kvůli níž se do ní vyplácelo na západ Čech pravidelně dojíždět: o projekt Startpoint v podobě výstavního finále soutěže pro mladé evropské výtvarníky. Dalo se to čekat. Autor klání Marcel Fišer - vymyslel ho před osmi lety - byl totiž z galerie vyhozen spolu s dalšími kolegy, a když nepomohly ani petice protestující proti jeho stále nepochopitelnému odvolání vedením Plzeňského kraje, rozhodl se soutěž přesunout jinam. Kam? To se také dalo celkem čekat.

Do nově otevřené Galerie středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Zatímco totiž v Klatovech (respektive v Plzni, kde má hejtmanství sídlo) Fišer narazil na úřednické nepochopení svého konceptu galerie otevřené pro vše nové, byť třeba ne populární, v Kutné Hoře dávají progresi zelenou. Jak už jsme to v Respektu psali: mají mladý okruh kurátorů, chytré nápady jako spanilé propagační jízdy krajem a odvahu dělat výstavy tak, že nepůsobí jak z muzea hornin. A teď mají i jednu z nejzajímavějších soutěží pro výtvarné mládí, jakou v této zemi najdeme.

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hejtmanovi Davidovi Rathovi se za moc věcí tleskat nedá, ale že dal GASK svobodu v tom, čím se chce zabývat, to za ocenění stojí. Galerie tím tak alespoň trochu napravuje pověst, kterou si oranžová hejtmanství za poslední dobu v krajích vysloužila právě za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].