Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Porouchal se zemský chladič

Klima se měnilo, mění a měnit bude – nikdo však přesně neví jak. S jistotou lze pouze říci, že se v Česku budeme muset připravit na teplejší počasí i náhlé přívalové deště nebo naopak na období sucha. „S teplejším klimatem se vyrovnáme, jen si musíme chránit vodu,“ říká klimatolog Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdy začne jaro?

Jaro je tu, jen trochu chladnější. Podle dlouhodobých předpovědí můžeme očekávat začátek léta během června.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Lidé mají často pocit, že počasí už není takové jako dřív. V létě bylo teplo, v zimě zima a pršelo na podzim. Je na tom něco pravdy, nebo to je jen subjektivní pocit?

Lidé si spíše pamatují to příjemné, byly tu ale i roky, kdy zima přešla rovnou do léta. Je však pravda, že se v posledních letech s tímto jevem setkáváme častěji. Souvisí to se změnou klimatu a tím nemyslím globální oteplování. To je jen jeden z aspektů celkové změny. Klima se měnilo vždy, nikdo ale nedokáže dopředu přesně odhadnout jak. Záleží to také na koncentraci skleníkových plynů, na vulkanické činnosti nebo anomáliích ve vývoji sluneční aktivity.


Jak tedy ovlivnila erupce islandské sopky počasí v Evropě v posledních týdnech?

Ještě to nemůžeme přesně říct, protože sopka je stále aktivní. Záleží na tom, jak vysoko se sopečný prach dostane. Pokud prach zůstane ve výšce do deseti kilometrů v troposféře, rychle ho vymyjí srážky. Pokud se dostane ještě výš, může tam zůstat i několik let, protože ve stratosféře žádné srážky nejsou. Dopadající sluneční záření se pak může tříštit a nedostane se k Zemi, což může způsobit snížení teplot až na dva roky. Letošní chladnější květen ale nesouvisí se sopkou, protože prach se podle mých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].