Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Odrazový můstek jménem Washington

Dominique Strauss-Kahn má ještě větší ambice než řídit MMF

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Scéna se odehrála na jednom záchodě v Pittsburghu a padla v ní tato slova: "Už mám dost těch pomluv a výmyslů o mém soukromém životě. Vím, odkud to všechno přichází, tak řekni svým klukům, aby s tím okamžitě přestali, nebo se obrátím na justici.“ Na pánských toaletách lze zaslechnout různé výroky, které však většinou rychle zapadnou. O pittsburském případu si však díky informacím týdeníku Le Point loni na podzim četla celá Francie.

Během přestávky jednání ekonomických velmocí G 20 tam na prezidenta Nicolase Sarkozyho čekal jeho nasupený krajan a generální ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss–Kahn (1949), aby ho těmito slovy varoval. Hlava státu se však mezi pisoáry dušovala, že o ničem neví. Faktem ovšem je, že francouzskými médii vzápětí přestaly prosakovat zprávy o nezřízeném soukromém životě mocného finančníka, novináři přezdívaného DSK. Neboli informace o jeho pokračujícím sukničkářství a rozpadu manželství. Podnětem byla milostná aféra se zaměstnankyní MMF, krásnou Maďarkou Piroskou Nagyovou, jež generálního ředitele málem stála jeho křeslo. Také ji okamžitě uťal.

Populární DSK
Francouzský tisk komentoval celou událost z pittsburských toalet tak, že Sarkozy si uvědomil, že mu ve Washingtonu vyrostl velký soupeř, a proto se ho snaží v očích Francouzů zdiskreditovat. Paradoxně to byl ale právě Sarkozy, kdo nominaci Strauss-Kahna v září 2007 na funkci ředitele MMF…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].