Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Deště zvedly hladiny řek a severní Moravu zalila - už podruhé během třinácti let - "stoletá voda“. V Divadle Na Fidlovačce se konalo poslední rozloučení s Otakarem Motejlem. Mistrem Česka ve fotbale se stala Sparta. Zdražily spotřební půjčky. Pod heslem "Chceš-li klid a mír, nejez maso, sýr“ pochodoval Prahou zástup vegetariánů a veganů snažících se upozornit občany na kruté zacházení s chovnými zvířaty. Na Pražském jaru se hrál Bohuslav Martinů. Noviny informovaly o projevu německé kancléřky Angely Merkelové, která na zasedání Spolkového sněmu varovala, že euro je v nebezpečí, a pokud se věci nezačnou řešit, bude mít evropská dluhová krize celosvětové důsledky.

Současné problémy společné měny jsou největší zkouškou Evropy od podpisu Římských smluv, kterými vzniklo Evropské hospodářské společenství, prohlásila Merkelová v debatě o vzniku kontinentálních nástrojů, které mají zabránit, aby se další země EU ocitly v situaci krachujícího Řecka. Agentury zároveň oznámily, že šéfové hlavních hedgeových fondů nadále nevěří v záchranu Evropské unie a ve svých obchodech začali sázet na to, že stamiliony eur od EU a Mezinárodního měnového fondu, které mají pomoci vyřešit současnou krizi eurozóny, nepostačí a Západ vinou evropské dluhové krize spadne do hyperinflace.

Vstupujeme do druhé a nebezpečnější etapy současné globální finanční krize, v níž po záchraně soukromých firem teď přicházejí záchrany záchranářů - tedy vlád. Co se ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].