Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Kulturní servis 24. – 30. květen

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

VÝSTAVY

Jasný výtvarný tip číslo jedna tohoto týdne: Josef Bolf vystavuje své nové obrazy, opět inspirované fotografiemi ze svého rodinného archivu či jím pořízené na místech, která jsou mu něčím zásadně blízká. "Víc než dříve jsou soustředěné na fenomén paměti, na to, jak prožitá zkušenost (i třeba vizuální) ovlivňuje naše vnímání sebe sama,“ uvádí k výstavě autor, jehož dílo (pro optimisty příliš depresivní, pro pesimisty příliš rozjařené) se rozhodně vyplatí sledovat.
Josef Bolf: Osobní dispozice,Hunt Kastner Artworks, Praha, 21. 5.-18. 7.

Už téměř jedenáct let uplynulo od chvíle, kdy vzal režisér Petr Lébl svůj osud do vlastních rukou tím nejkrutějším způsobem a skokem do propadliště Divadla Na zábradlí s provazem uvázaným na krku ho jednou provždy ukončil. V Malém sále Institutu umění Divadelního ústavu je teď k vidění výstava, která připomíná Léblovy nedožité pětačtyřicátiny: na dvanácti panelech věnovaných jedenácti inscenacím se před návštěvníkem rozkrývá vlastně celá režisérova kariéra, od rané Grotesky z roku 1985 až po Strýčka Váňu, donedávna na Zábradlí reprízovaného.
Petr Lébl: Nejsem výtvarník,Divadelní ústav, 16. 5.-31. 8.

Dvanáct studentů tří výtvarných fakult: pražských AVU a VŠUP a také brněnské FaVU. Název může naznačovat, že tady půjde o nějaké poměřování IQ, ale o to skutečně nejde, výtvarné hodnoty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].