Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čas pro odvážnou volbu

Klíčem k dobré vládě jsou malé strany

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Pomalu už se chladí šampaňské pro jedny a žehlí kapesníky k setření studeného potu pro druhé. Skryté zbraně stranických sekretariátů jsou připraveny k odjištění, protože co se nepodaří během posledních pěti dní, přijde z hlediska stran vniveč. Volby jsou tu a volič je pánem.

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Rozhodující volby?

Prý jsme letos svědky rozhodujících voleb. A… Neslyšeli jsme to už někdy? Letmý pohled do komentáře Respektu starého čtyři roky odpovídá: "Politici velkých stran se znovu nechali strhnout k silnému varování: pokud nezvolíte nás, přijde diktatura. Jednou prý hrozí ta modrá, podruhé rudá. Tak fatální tyhle volby nejsou.“ A to platí i letos, podléhat strašením, která jsme slyšeli v roce 1998, 2002, 2006 i 2010, by byla chyba. Jednou se už prostě z toho kruhu domněle osudových voleb musíme vytrhnout.

Řinčení zbraní velkých stran mělo a má vždy stejný cíl: Vylekejte se natolik, že vám nezbude než volit nás. A všechny minulé volby to fungovalo. Čím blíže bylo k volbám, tím silnější podporu velké strany měly (tak se Důchodci za životní jistoty nedostali do sněmovny, byť podle průzkumů měli, tak propadla i Čtyřkoalice, i když se zdálo, že má šanci na třicet procent). V atmosféře nejistoty evidentně voliči zapomněli na to, že se jim uplynulé čtyři roky politika těch velkých vůbec nelíbila.

Letos jsme zatím svědky opačného trendu - lidé dávají přednost stranám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].