Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ztichlá filharmonie

Spor o jejího šéfa je sporem o slíbené platy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Krátce před volbami na ministerstvu kultury panuje cvrkot, na jaký tu nebyli léta zvyklí: Václav Riedlbauch se zde v rámci svého krátkého mandátu pustil do řešení několika ožehavých problémů a teď mu zbývá možná už jen několik týdnů, aby je dotáhl do konce. Vedle výběru nového šéfa Národní galerie jde především o spor s Českou filharmonií. Ministr kultury v minulých dnech odvolal jejího ředitele Vladimíra Darjanina, soubor na protest proti tomu neodehrál svůj koncert v Rudolfinu a následně na Riedlbaucha podal trestní oznámení.

Jde o málo přehledný příběh plný osobních křivd. Riedlbauch filharmoniky vedl před Darjaninem a z Rudolfina odcházel se svěšenou hlavou. Ostatně tak jako většina jeho porevolučních předchůdců, kterým se nepodařilo naplnit představy virtuosů o jejich způsobu práce a hlavně odměňování. Darjanin nastoupil do České filharmonie s vizí, že vyřeší právě to, po čem hráči volají nejvíc: tedy zvýšení platů. Dnes mají poměrně slušné příplatky za cesty do ciziny a hraní ve studiu, základ ale tvoří relativně nízké tabulkové platy, které samozřejmě příliš neodpovídají úrovni orchestru proslulého po celém světě. Problém ale je očekávatelný: podfinancované ministerstvo kultury na výrazné zvýšení platů nemá.

Proti sobě se tedy postavili dva nesmlouvaví soupeři. Darjanin si nechal vypracovat audit, který podle něj ukázal, jak špatně filharmonie hospodařila za jeho předchůdce; Riedlbauch se naopak se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].