Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Ve stopách Obamy?

Není to příjemné se znovu vracet k bojkotu kritických médií ze strany ČSSD, protože tím tak trochu píšeme i sami o sobě. Ale prohlášení ČSSD za reakci stojí, protože v sobě nese pro společnost důležité téma. Vedoucí sekce PR a marketingu ČSSD Petr Dimun v tiskové zprávě mimo jiné napsal, že pokud média „považují změnu přístupu v komunikaci vůči nim za nedemokratickou či nelegitimní, pak nedemokratické a nelegitimní metody používal například Bill Clinton a aktuálně i prezident Barack Obama, kteří reagovali na nefér praktiky médií stejným způsobem jako dnes ČSSD“.

Obratem jsme zaslali tiskovému oddělení otázku: „Mohli byste uvést, kdy se politici Clinton a Obama rozhodli nekomunikovat s většinou amerického tisku? Se třemi čtvrtinami amerických deníků?“ Odpověď jsme nedostali, nikoli však z důvodu nekomunikace s Respektem, ale protože by na ni sociální demokraté nemohli odpovědět jinak než opravou své nepravdy.

V rozhovoru pro Českou televizi Dimun později přiznal, že v případě Obamy šlo o bojkot jediné televizní stanice, a to FOX News. Dimun a jeho strana prokazují zásadní neznalost americké scény a vůbec vztahu médií a politiků. Ano, Obama neposkytl FOX News rozhovor, protože tato televize mu šla po krku takovým způsobem, o kterém se nám tady ani (naštěstí) nesní.

Nikdy však nenastalo, že by Demokratická strana toto médium bojkotovala úplně. Na tiskových konferencích jsou otázky žurnalistů z FOX News zodpovídány a jednotliví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].