Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pozdě, ale přece

Jak Brusel prožíval horký týden, který zachránil Evropu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Evropa má za sebou hodně bouřlivé dny. Ze stránek novin se valí útoky na euro, strmý pád akcií, noční telefonáty amerického prezidenta lídrům Unie a záchranný balík v nepředstavitelné hodnotě 750 miliard eur. A vzápětí krok k větší integraci – mluvilo se o něm několik let a najednou je díky dopadům řecké krize na stole. Pohledem z Česka to vypadá jako velké drama. Jak ho prožívají politici a úředníci o 900 kilometrů dál na západ?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tlak reality

Středa 12. května, tiskový sál Evropské komise v Bruselu. Je narváno k prasknutí, místností bzučí rozhovory stovek novinářů. Čeká se na Josého Barrosa a komisaře pro finance Olliho Rehna. Mají představit, jak by měly členské státy krotit svoje rozpočty, aby se zabránilo opakování řecké krize. Jde o vpád do citlivé zóny, kterou si každá národní vláda střeží. Nástup obou mužů se protahuje, tváře novinářů, úředníků a dalších zástupců bruselského bazénu odrážejí únavu. Po úvodním „Ahoj, jak se máš?“ většina odpovídá, že skvěle, jen by brali víc spánku než průměrně tři hodiny v posledních dnech. „Byla to strašná smršť,“ kroutí hlavou portugalský zpravodaj Daniel a se zívnutím vytahuje sešit a tužku. Pódium se rozsvěcuje a začíná další kolo.

Dva dny předtím, v noci na pondělí 10. květ-na byl ministry financí EU dohodnut ochranný val pro eurozónu v hodnotě 750 miliard eur. Dohodě o historicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].