Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

MUDr. Google

Internet nás snadno přesvědčí, že jsme smrtelně nemocní

Jednou při holení si dvaadvacetiletý student Petr všiml, že se mu na krku zvětšily lymfatické uzliny. Vcelku běžný příznak jakékoli infekce nabyl děsivých rozměrů, když jej přeložil do angličtiny a naťukal do Googlu: dlouhodobě zbytnělé uzliny společně s některými dalšími symptomy mohou signalizovat nádorová onemocnění, nebo dokonce infekci virem HIV. „Čím víc jsem si o těch nemocech četl, tím víc jsem se zkoumal, a tím víc příznaků jsem na sobě pozoroval,“ říká mladík. Po několika týdnech se s obavami svěřil praktické lékařce. Následovala série komplikovaných vyšetření: radiologie, počítačová tomografie, pozitronová emisní tomografie, odběr kostní dřeně… Podezření na vážnou nemoc se nepotvrdilo, zato výpis z účtu na konci roku ukázal, že strach umocněný informacemi z internetu vyšel zdravotní pojišťovnu na stovky tisíc korun.
Pro hypochondry internet představuje nevyčerpatelný zdroj inspirace. Mohou se tu dočíst o stovkách strašlivých chorob, o nichž by jinak ani netušili, že existují. Málokterá kombinace příznaků přitom umožňuje provést diagnózu od stolu: zvýšená teplota spojená s bolestí hlavy a kloubů provází obyčejnou chřipku, ale také smrtelnou horečku dengue. Zadáme-li název tropického onemocnění do vyhledávače, za 0,08 sekundy získáme osm milionů odkazů a půl milionu obrázků. Rázem nám přestane připadat exotické.

Informace o zdraví patří na internetu k nejvyhledávanějším. Studie eHealth v sedmi evropských zemích zjistila, že 52 procent…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].