Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Ve Vítkově řídil už Lukeš, zastavil přímo před domem. My tři jsme pod domem vystoupili . Zapalovačem jsme zapálili všechny tři lahve najednou a vhodili jsme je do oken.“
Ivo Müller, obžalovaný

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Soud se žháři z Vítkova

Krajský soud v Ostravě začal rozplétat kauzu žhářského útoku ve Vítkově. Čtyři obžalovaní měli v dubnu 2009 vhodit zápalné lahve do domu romské rodiny. Útok nejhůře odnesla dvouletá dívka s popáleninami na 80 procentech těla. Obžalovaní, kterým hrozí až patnáctiletý trest vězení nebo výjimečný trest doživotí, popírají rasový motiv útoku. Žaloba je viní z toho, že se chtěli zviditelnit na scéně pravicových extremistů. Soudce projednávání odročil na tento týden, podle svého vysvětlení se musel věnovat jinému případu.

Zemřel ombudsman Motejl
V 77 letech zemřel veřejný ochránce práv Otakar Motejl, který doslova vydupal ze země úřad ombudsmana a vystavěl ho v nezávislou instituci, která vždy stála na straně potlačovaných práv jednotlivců proti silné státní mašinerii. Veřejnost se bude moci s Otakarem Motejlem rozloučit v pondělí ráno v Divadle Na Fidlovačce, ve středu za něj bude od pěti odpoledne sloužena zádušní mše v kostele sv. Salvátora v Praze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tresty pro firmy

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].