Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zaniklý svět Rychlých šípů

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dříve šly děti po příchodu ze školy obvykle samy ven. Doba se však změnila a rodiče dnes řeší otázku, jak svým ratolestem zajistit dostatek pohybu. Dětem ale nehrozí jen obezita. Podstatné je, že přišly o možnost prozkoumávat svět bez dohledu dospělých.

V pátek večer mi volá máma, potřebuje probrat pár věcí odpovídajících jejímu již požehnanému věku. Odpovídám, že nemám čas. Zítra jedu s dcerami na závody v rychlobruslení a je kolem toho docela dusná atmosféra. „A co blbnete, musí to být?“ ptá se máma. Odpovídám, že musí, a krátce nato rozhovor končíme. Až dodatečně mě napadá, že od jízlivě položené otázky by se mohlo odvinout docela vážné zamyšlení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sportování mých dětí mi začalo připadat důležité, když byly posazeny do školních lavic a manželka nastoupila do zaměstnání. Při tělocviku či různých pohybových kroužcích zajišťovaných školou toho dcery moc nenaběhaly. Jejich cesta ze školy vedla v horším případě k televizoru, v lepším ke knížce, časopisu nebo počítači. Nostalgicky jsem vzpomínal na společenské normy, které ve výchově dětí platily ještě v 70. a 80. letech minulého století (a v určité formě i řadu století předtím). Děti přišly ze školy či z družiny a šly automaticky VEN. Mohlo to být na kolech, s fotbalovým míčem nebo jen tak pěšky, hledat nějakou příležitost k povyražení a objevovat tak bez doslovného návodu svět kolem.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].