Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Odchod chronického optimisty

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Hlas Ivana Medka byl hlasem svobody

Pro ty, kteří s nechutí zažívali normalizaci, se stal poutem ke svobodnému světu. Někdejší redaktor Hlasu Ameriky a prezidentský kancléř zemřel ve věku 84 let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ivan Medek

se vlastně nikdy moc za novináře nepovažoval. Vždy se chtěl věnovat především hudbě a novinařina mu vpadla do života ve chvíli, kdy si mnozí lidé nevybírali práci podle toho, jakou chtěli mít, ale jaká byla zrovna potřeba.

Někoho by zážitek, který přišel po podepsání Charty 77, zlomil. Nečekané zatčení, hození do auta, zavázaní očí, odvoz do lesa a přivázání ke stromu. Po takovém postupu často přicházela kulka do hlavy. Tentokrát to bylo však „jen“ varování, takže úder do hlavy, po kterém omdlel. Pár dní nato k Ivanu Medkovi doputovala výzva, aby se vystěhoval do ciziny, protože socialistická republika o jeho přítomnost nestojí. Učinil tak, ale zlomit se nenechal – zrodil se novinář a jeho slavná tečka: Ivan Medek, Hlas Ameriky, Vídeň.

Po revoluci v roce 1989 se vrátil a hned se přihlásil do služby rodící se demokracii. Po různých menších úkolech se stal politickým poradcem prezidenta Václava Havla a následně i jeho hradním kancléřem. Když z postu odešel, neúspěšně kandidoval do Senátu a později na veřejnosti vystupoval především prostřednictvím rozhovorů či článků.

V krátké době píšeme již třetí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].