Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Výročí bez oslav

Připomínání konce války začíná dostávat nový smysl

Jaká historická výročí má „smysl“ slavit? Všichni se asi bez problémů shodnou na sedmnáctém listopadu. Velkou míru shody lze patrně čekat také u 21. srpna. Ale dál? Další data se pomalu, ale jistě ztrácejí v mlze zapomnění tak rychle, jak odcházejí ze světa generace, které si s nimi pojí své vlastní emocionální zážitky. Patří pátý a osmý květen k těmto ohroženým výročím, jak během letošních oslav začátku Pražského povstání naznačoval i český prezident? Svědčilo by o tom i vyjádření předsedy Spolku pro vojenská pietní místa, který si minulý týden postěžoval, jak povážlivě rychle mizejí z ulic desky připomínající padlé z bojů za osvobození. Dílem je to opravami fasád, na které se pak desky nevracejí, dílem kvůli cynickým zlodějům. Každopádně tento nedostatek úcty by mohl být jednou z indicií, že konec druhé světové války přestává být pro mladší generace Čechů důležitým datem, které si má člověk připomínat.

Jenže průběh letošního, už 65. vzpomínání na konec války v Praze i jinde v Česku byl jiný a může za to jeden dlouho ukrývaný, nyní zveřejněný filmový záběr.

S razancí
Netřeba pochybovat o tom, že aktéři Pražského povstání jako nejznámějšího ozbrojeného odporu české veřejnosti proti nacistům na území Česka byli hrdinové. Postavit se nevyzpytatelné ustupující armádě s puškou a několika náboji ve chvíli, kdy šlo pasivně čekat na konec války, znamenalo projevit odvahu, kterou jsme později při jiných příležitostech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].