Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po roce a půl je v tom svět zase. Trhy se hroutí, akcie padají volným pádem. Moc tedy nezávidím britským politikům, že zrovna uprostřed této paniky se rozhodovalo o tom, kdo bude na ostrovech vládnout. Je to ale svým způsobem pro bývalou velmoc další rána. S burzami po celé zeměkouli nehýbaly britské volby, ale Řecko.

Měla situace na trzích vliv na volby ve Spojeném království? Možná trochu ano – touha po změně nakonec nebyla tak silná, jak se čekalo.

● Co vlastně pád na burzách znamená? Nabízím dvě úplně různá vysvětlení citovaná agenturou Bloomberg. Hisaka Amano z T&D Asset Management, který po světě přesunuje 22 miliardami dolarů, říká: „Lidé prodávají v panice, až se řecká situace uklidní, lidé se vrátí k riskantním aktivům.“ „Všechno se to týká Evropy,“ říká Tom Wirth z Chemung Canal Trust Co., „vypadá to, že to, co se děje v Evropě, strhne region zpátky do recese. Otázka je, jak moc to bude nakažlivé pro celý svět.“ A teď si můžeme vybrat. Já bych dodal, že nakažlivé to může být až dost. Evropská unie je stále ještě nejbohatší ekonomický spolek na zeměkouli.

● Srovnával jsem nedávno efekt pádu Lehman Brothers a možného pádu Řecka na finanční trh. Gillian Tett z Financial Times si myslí, že řecká situace je nejbližší organizované záchraně banky Bear Stearns na jaře 2008: „Řecko je podobně jako Bear Stearns relativně malé, ale je spojeno se světem komplexní sítí obchodů, kterým rozumí jen minimum lidí.“

Skrze Bear Stearns se trhy dostaly na nezmapované pole. Do té doby si nikdo nedokázal představit, že by mohla nějaká banka na Wall Street padnout. A podobně si nikdo nedokázal představit, že by mohla zkrachovat členská země eurozóny.

● A ještě ke čtvrtečnímu snížení sazeb Českou národní bankou. Mě osobně nepřekvapuje pohyb, ale spíše jeho načasování. Tohle mohla centrální banka udělat už před půl rokem.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Účelem je asi také oslabení koruny, tak aby toho česká průmyslová a na export orientovaná ekonomika mohla využít. Povede se to, nebo přijde jen zvýšená volatilita? Lidé blízcí prezidentovi silně věří v blahodárné efekty autonomní kurzové politiky. A prezident bude brzy jmenovat guvernéra.

Ještě jedna věc: ekonomické prognózy ČNB nejsou příliš optimistické. Příští rok má HDP růst jen o 1,8 procenta. Skepse ale možná není na škodu, protože může motivovat k úspornějšímu rozpočtu. Na podzim roku 2008 se, jak známo, stal opak.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].